Pressemeddelelser

Nyt om det seneste ...

  • DSC 0035 3

Bornholms Teater har de seneste år haft fokus på Holbergs komedier, men i 2018 og de kommende år satser vi på nyskrevet dansk drama med et bornholmsk afsæt. Første skud er 'LEVE LIVET' hvor skuespillerne kan ses her. Foto: Kim Caspersen/Bornholms Teater.

 
 

24.8.2018

Verdenspremiere på nyskrevet drama på Rønne Theater

Det bliver et markant skifte fra de seneste tre års Holberg-forestillinger, der møder publikum, når Bornholms Teater lørdag aften åbner dørene til premieren på LEVE LIVET.

De historiske barok-kulisser er skiftet ud med en moderne og farverig scenografi, og selve historien er baseret på et helt friskt og nyskrevet drama bestilt af Bornholms Teater. En historie som foregår på Bornholm hos en familie, Jensen, med kunstmaler-patriarken Finn i spidsen – og som oveni købet har et kor bestående af bornholmske sangere med i både fortælling og på scenen.

Teaterchef og instruktør, Jens Svane Boutrup, siger: ”Tiden var moden til et skifte fra Holberg, og vi har i længere tid haft lyst til at fokusere mere på lokale, bornholmske historier. Denne gang er det en fiktiv familie, som danner afsæt for en fortælling om en af de store, men uundgåelige, forandringsfaser i livet – nemlig døden – men også om den livskraft og den genvundne tro på livet og glæden, som det kan medføre, når nogen går bort. Og så fungerer forestillingen også som en slags optakt til den Bornholmerkrønike, vi vil fortælle over de kommende tre år, hvor fokus bliver tre markante perioder i den bornholmske historie fra 2. verdenskrig og frem til finanskrisen omkring 2010. Det glæder vi os rigtig meget til.”

På scenen i år møder vi et sprudlende hold bestående af Ulver Skuli Abildgaard, Michelle Bjørn-Andersen, Anne Sofie Wanstrup, Joakim Skovgaard (som også er musiker i forestillingen) og Louis Bodnia Andersen.

Forestillingen er skrevet af Rhea Leman og instrueret af Jens Svane Boutrup.
Julie Forchhammer har lavet kostumedesign og scenografi, mens Mikkel Jensen står for lysdesignet.

LEVE LIVET har premiere lørdag den 25. august kl 19.30 på Rønne Theater og spiller tirsdag-lørdag til og med den 15. september.

 

Like os på Facebook


7.6.2018

Bornholms Teater i Reumert-opløb

Når de festklædte gæster lørdag 9. juni tager plads i Skuespilhusets magelige stole til årets store Reumert-uddeling, vil der sidde en lille, men meget forventningsfuld, delegation fra Bornholms Teater i salen. For første gang er en skuespiller i en af teatrets forestillinger nemlig nomineret til Danmarks mest prestigefyldte pris, Reumert Prisen.

Der er Jesper Riefensthal, der har tiltrukket sig opmærksomheden, og han er nomineret i kategorien ’Årets Mandlige Ensemblerolle’ for sin præstation i dels ’Erasmus Montanus’ på Bornholms Teater, og dels for en rolle i ’Komedien, hvor alt går galt’ på Folketeatret.

I ’Erasmus Montanus’ havde Jesper faktisk to roller, som henholdsvis Erasmus’ jordnære bror, Jacob, og den selvfede landbetjent, der mest af alt var go’ til at spise kager.

Reumert-juryen har begrundet deres nominering som følger: ”Jesper Riefensthal lyste i forunderlige og vidt forskellige portrætter. I ’Erasmus Montanus’ var han både den sindigt snusfornuftige lillebror Jacob og en selvglad landbetjent med marmorkage i den ene hånd og citronmåne i den anden. Og i ’Komedien hvor alt går galt’ var han en henrivende idiot af en frikadelle-skuespiller. Imponerende underdrevet præcisionskomik.”

Der er i alt tre nominerede i kategorien, så med 33% chance er oddsene ikke helt umulige for Jesper Riefensthal. Han er oppe imod Jørgen Bing fra Vendsyssel Teater og Ole Lemmeke fra Nørrebro Teater.

Teaterchef på Bornholms Teater og instruktør af ’Erasmus Montanus’, Jens Svane Boutrup, siger: ”Vi er rigtig glade og stolte af nomineringen på Jespers vegne! Og det er virkeligt velfortjent, at juryen nu har fået øje på ham. Jesper er en type skuespiller, der indimellem risikerer at blive overset, fordi han har en meget raffineret spillestil, hvor han bruger små præcise virkemidler frem for store armbevægelser. Men han gør det bare med så stor elegance og stilsikkerhed, at han er en stor fornøjelse for enhver instruktør at have med på sit hold. Så vi håber – og hepper – i den grad på, at han går ’hele vejen’ på lørdag!”

Flere informationer kan fås hos teaterchef Jens Svane Boutrup på 2880 1810 eller PR Medarbejder Kim Caspersen på 2046 4608.

Like os på Facebook


3.5.2018

Mød skuespillerne til ’LEVE LIVET’

Netop i disse dage er hele holdet til Bornholms Teaters kommende forestilling "LEVE LIVET" samlet til workshop på Rønne Theater.

Stykket er et nyskrevet drama, skrevet specielt til Bornholms Teater af den prisbelønnede dramatiker Rhea Leman, og bliver instrueret af teaterchef Jens Svane Boutrup.

Første opgave for holdet var en gennemlæsning, hvor skuespillerne og instruktøren så småt fik fornemmelse af hinanden og manuskriptet. Og dagene er derefter gået med at grave sig lidt dybere ned i materialet, prøver med koret og gennemspilning af udvalgte scener.

Teaterchefen siger: ”Forestillingen handler om en bornholmsk familie, hvor faderen er ved at dø, men det er faktisk slet ikke så trist, som det lyder. Det handler mere om at turde favne livet og leve sine drømme ud, måske på trods af, hvad livet ind imellem byder os. Det kræver, at vi rammer en særlig tone i forestillingen, og det er bl.a. det, sådan en workshop skal hjælpe os i gang med. Som noget nyt har vi også Bornholms Teater-kor, med lokale sangere, med på scenen, og samlet set skulle vi gerne lande på et udtryk, der både giver plads til eftertanke og optimisme med en sang på læben … selvom faderen altså dør undervejs”.

Holdet startede tirsdag og drager igen hver til sit fredag den 4. maj. Derefter arbejdes der individuelt med teksten indtil de egentlige prøver begynder 25. juni i København for så til august at rykke tilbage til Bornholm.

Ud over prøverne blev der også tid til et fællesfoto, hvor skuespillerne prøvede deres karakterer af - det er (fra venstre) Joakim Skovgaard, Ulver Skuli Abildgaard, Anne Sofie Wanstrup, Michelle Bjørn-Andersen og Louis Bodnia Andersen.

Skuespillerne er en solid blanding af kendte og gennemrutinerede kræfter og yngre talenter, hvoraf flere vil være kendte af det bornholmske publikum.

Forestillingen har premiere den 25. august, og salget åbner den 15. maj.

Like os på Facebook


 30.11.2017

Syv bud på definitionen
af det danske

Bornholms Teater er sammen med seks andre teatre gået sammen om at skabe et skævt og alternativt danmarksportræt som modvægt til de store nationale fortællinger. »Danmark, mit fædreland« er forankret i lokalbefolkningerne fra nord til syd og øst til vest og fremviser dét, man er stolte af på egnene, men også dét man skammer sig over. »Danmark, mit fædreland« kan ses på syv scener landet over fra 23. februar til 23. marts og vil være på Rønne Theater 22. og 23. marts.

Debatten om det særligt danske og de ægte danske værdier har huseret i medierne og på Christiansborg de seneste mange år og har frembragt en stribe af kanoner og nationale fortællinger, der skal fremtidssikre Danmark og det danske.

– Som nation er vi konfronteret med en global verdensorden, som gør mange bange for, at vi mister os selv. Jeg kan dog ikke se, at kanoner og nationalretter giver os et hak bedre forståelse for, hvad ’det danske’ er. For hvad har det med dit og mit liv at gøre, om stegt flæsk eller hakkebøf med løg er nationalret? Skulle den beslutning styrke sammenhængskraften mellem Mors og Nørrebro? Jeg tror det ikke, og heraf udsprang ideen til forestillingen. Den bærende tanke er, at det vil være mere samlende for os, hvis vi går på opdagelse i mangfoldigheden i vores kultur frem for at ensrette den, siger idékvinden Josephine Nørring, der har samlet de syv scener og også selv står på scenen i forestillingen.

I »Danmark, mit fædreland« vil publikum opleve syv skuespillere og syv fortællinger - én scene for hvert af de medvirkende teatre. På scenen, der fremtræder som et udstillingslokale, samles de syv scener til ét fælles værk – et levende alternativt portræt af Danmark.
Hvert teater præger rummet med aftryk og naturobjekter, der repræsenterer deres egns identitet, mens et andet fællestræk bliver, at alle scener har stolthed og skam som omdrejningspunkt.
På Bornholm har man valgt at få den lokale forfatter Dennis Gade Kofod til at skrive deres scene, og han tager afsæt i den bornholmske stædighed, som han ser både positive og negative aspekter i.

Teaterchef og instruktør Jens Svane Boutrup siger:
– Bornholms Teater er gået med i projektet af to årsager. For det første fordi hele diskussionen om at være dansk, og hvad det er, der kendetegner det, har solid bundklang i den Bornholmske historie og vores geografisk isolerede placering – vi bor på en ø med en stærk lokalfølelse og identitet, sammenholdt med, at vi altid har været dybt afhængige af, at der ind imellem kommer nyt blod i form at tilflyttere. Og for det andet fordi et alternativt Danmarksportræt uden Bornholms deltagelse, ganske enkelt ville være mangelfuldt. Læg dertil, at vi med Dennis Gade Kofods forkærlighed for de underjordiske kan tilføre noget magi og mytologi til forestillingen, som rækker ud over fællestemaet om stolthed og skam.

Få flere informationer hos PR medarbejder Kim Caspersen på 2046 4608.

Like os på Facebook


 

27.9.2017

Børneteater med tigre og soldater

For nogle børn vil et af højdepunkterne i årets børneteatersæson utvivlsom være ’Tamme tigre findes ikke’ - en livsbekræftende historie om en lille forældreløse pige, der stikker af med et omrejsende cirkus og får en karriere som tiger-domptør.
For andre vil det måske være den barske krigshistorie ’Soldaten’, om en ung mand, der kommer hjem fra Afghanistan med sår på krop og sjæl, og hvor hans søster kæmper for at give ham troen på livet tilbage.

Men det kan også være en af de øvrige otte forestillinger, som tilsammen udgør årets børneteatersæson for de bornholmske skoler og børneinstitutioner, idet de alle har dét tilfælles, at de byder på høj kvalitet og vedkommende historier. Flere af teatrene bag forestillingerne har desuden udviklet undervisningsmateriale, som lærerne kan benytte sig af i deres egen undervisning enten før eller efter, at man har set forestillingerne.

Samlet set skal godt 2400 børn og unge ind og se en af de 10 forestillinger i programmet som en del af deres undervisning eller pasning. Fire af forestillingerne bliver desuden vist ved offentlige arrangementer på Rønne Bibliotek og en enkelt på Nexø Bibliotek, hvilket betyder, at godt 250 ekstra børn kan få glæde af ordningen.

Børneteaterordningen på Bornholm administreres af Kim Caspersen på Bornholms Teater, og han siger: ”Dansk børneteater er i international særklasse og det høje niveau skyldes bl.a., at der stort set ikke er grænser for, hvilke emner der kan tages op, og at de oftest præsenteres af professionelle skuespillere i øjenhøjde med børnene. Og det er de 10 forestillinger, der er udvalgt til årets børneteatersæson, rigtig gode eksempler på. Alligevel ved man aldrig med sikkerhed, hvordan børnene reagerer på en given forestilling, og det er bl.a. den uforudsigelighed, der er med til at gøre teater til en så levende og magisk oplevelse, samt - ikke mindst - en fornøjelse at få lov til at introducere for de bornholmske børn og unge.”

Datoer og tidspunkter for de offentlige forestillinger på bibliotekerne vil blive annonceret på Bornholms Folkebibliotekers hjemmeside bibliotek.brk.dk samt bibliotekets Facebook-side.
Hele programmet kan ses på Bornholms Teaters hjemmeside.

Årets børneteaterprogram starter den 23. oktober - med ’En fabelagtig forestilling’ af Bornholms Teater - og præsenteres i samarbejde med Bornholms Regionskommune, Bornholms Folkebiblioteker og Teaterforeningen Bornholm.

Mere information kan fås ved henvendelse til Kim Caspersen, PR-medarbejder på Bornholms Teaterpå 2046 4608,eller Lea Wolffbrandt, Faglig koordinator af børneområdet på Bornholms Folkebiblioteker på 5692 1800.

OBS-OBS: Pressen kan få adgang til at lave en reportage fra en forestilling. I givet fald skal man kontakte Kim Caspersen eller Lea Wolffbrandt (lørdagsforestillingerne).

Like os på Facebook


 

29. maj 2017

Teaterchef får tildelt legat

Lykken tilsmiler i disse dage teaterchef Jens Svane Boutrup på Bornholms Teater, da han er blevet tildelt Teaterdirektørforeningens Fonds legat på 15.000 kr. Legatet uddeles den 28. maj.

Legatet kan ikke søges men uddeles af Skuespillerforeningen af 1879, der bestyrer en større legatformue. Afkastet fra denne formue – ca. en halv million kroner – uddeles to gange om året ved henh. Generalforsamlingen og Julestuen.
Legatet uddeles efter den siddende bestyrelses skøn som hæders- og rejselegater i henhold til de gældende fundatser, og selvom det ikke står sort på hvidt, har teaterchefen en mistanke til, at det ikke mindst er takket være det store arbejde med at revitalisere Holbergs komedier i de autentiske rammer og kulisser på Rønne Theater, at han er kommet i fondens søgelys.

Selv siger teaterchefen: ”Det er en stor ære og et dejligt skulderklap på det helt rigtige tidspunkt, hvor vi går og lægger planer som passer med den nye egnsteateraftale. Og så er det jo også et tegn på, at det vi laver på Bornholms Teater også bemærkes og påskønnes på den anden side af vandet”.

’Erasmus Montanus’, som er dette års Holberg-komedie på Rønne Theater, bliver i øvrigt den sidste i rækken af store Holberg-forestillinger i denne omgang, uden at det betyder, at teatret helt giver slip på Holberg. Således er man ved at forberede en ny familieforestilling, som skabes som et papirteater over ’Jeppe på Bjerget’. Den får premiere i efterårsferien.

Få flere informationer hos teaterchef Jens Svane Boutrup på 2880 1810 eller PR medarbejder Kim Caspersen på 2046 4608.

Like os på Facebook


30. september 2016

Børneteater starter på ny sæson med dans

Når dansetruppen Freestyle Phanatix onsdag den 5. oktober indtager scenen på Rønne Theater er det samtidigt startskuddet til børneteatersæson 2016/2017 på Bornholm.
I år er der tilmeldt godt 2250 børn til de lukkede forestillinger, mens der forventes yderligere ca. 300 til de offentlige forestillinger, som afvikles på Rønne Bibliotek på udvalgte lørdage.

Årets første forestilling hedder ’E-boy’ og er en danseforestilling for børn fra 10 år og op. Langt de fleste børneteaterforestilling afvikles ude på øens skoler eller Rønne Bibliotek, men det bestræbes hvert år at placere minimum én forestilling på Rønne Theater, så børnene også får mulighed for at opleve teater i de helt rigtige rammer. Og det kommer 447 af dem til i forbindelse med ’E-boy’, der spiller to forestillinger på teatret kl. 10.00 og kl. 12.00 den 5.10.

Derefter følger yderligere syv forestillinger fra oktober til marts 2017, hvor forestillingen ’Store og små hemmeligheder’ afslutter sæsonen.  Aldersmæssigt dækker forestillingerne børn helt nede fra 1½ år og op. De mindste kan bl.a. glæde sig til den Reumert-nominerede forestilling ’Jeg kan huske alting’ af Teater My, mens de lidt ældre kan se frem til dels den underfundige og rørende forestilling ’Mørket ligger under sengen’ af Teatret Gruppe 38 samt teenagerdramaet  ‘Goodbye & Farvel’ af Teater O, der handler om tre venner, der grundet sygdom pludselig bliver til to ...

Børneteaterordningen på Bornholm administreres af PR-medarbejder Kim Caspersen på Bornholms Teater, og han siger: ”Det er glædeligt, at det igen i år er lykkedes at sammensætte et stærkt og spændende teaterprogram for de bornholmske børn og unge, og jeg er også særligt glad for, at der er kommet tilmeldinger fra flere af de private institutioner, end det har været tilfældet de tidligere år. Dette skyldes ikke mindst, at de private institutioner nu kan deltage på lige vilkår med de kommunale institutioner, takket være stor velvilje fra Regionskommunen”.

Årets børneteaterprogram præsenteres i samarbejde med Bornholms Regionskommune, Bornholms Folkebiblioteker og Teaterforeningen Bornholm.
På Rønne Bibliotek vil en del af forestillinger være åbne for offentligheden – datoer og tidspunkter for disse vil kunne findes på Bornholms Folkebibliotekers hjemmeside bibliotek.brk.dk.
Hele programmet kan ses på Bornholms Teaters hjemmeside.

Mere information kan fås ved henvendelse til Kim Caspersen, PR-medarbejder på Bornholms Teaterpå 2046 4608,eller Lea Wolffbrandt, Faglig koordinator af børneområdet på Bornholms Folkebiblioteker på 5692 1800.

OBS-OBS: Pressen kan få adgang til at lave en reportage fra en forestilling. I givet fald skal man kontakte Kim Caspersen eller Lea Wolffbrandt  (lørdagsforestillingerne).

Like os på Facebook


4. november 2015

Det bliver ’Den Politiske Kandestøber’!

Bornholms Teater løfter nu en flig af tæppet for næste års store Holberg-forestilling på Rønne Theater: Og det bliver intet mindre end Holbergs allerførste komedie ’Den Politiske Kandestøber’, der skal tage tråden op, hvor Jeppe og co. slap.

'Den Politiske Kandestøber' havde premiere i 1722 på Grønnegadeteatret i København. Den handler om den jævne håndværksmester Herman von Bremen, der hellere vil bruge sin tid på politisk filosoferen og diskussion med en håndfuld ligesindede medborgere end at passe sin forretning og familie.
Der er ikke grænser for, hvor nemt og hurtigt de får løst tidens presserende politiske problemer – i al fald på dagligstueplan. Og de etablerede politikere har de kun hån til overs for. Men selvfølgelig – det er jo Holberg – kommer dette nogle af byens magtfulde personer for øre, og de udnytter situationen til at spille von Bremen et puds og udnævner ham til borgmester. Så kan han lære det, kan han ...

Teaterchef Jens Svane Boutrup siger: ”Vi havde flere Holberg-komedier oppe at vende, inden vi endte med at beslutte os for ’Den Politiske Kandestøber’. Og når vi lander dér, skyldes det, at Holbergs bidende satire kommer rigtigt frem i denne komedie, og at vi synes den passer til vores tid. Og så er det en oplagt forestilling på en ø, der lægger hus til Folkemødet og dermed tiltrækker 'kandestøbere' af alle mulige og umulige afstøbninger hvert år i juni. Den kombination burde der nok komme noget sjov ud af”.

’Den Politiske Kandestøber’ får premiere den 1. juli og spiller til den 29. juli 2016 inkl.
Som noget nyt vil der blive spillet mandage til fredage, og der vil derfor ikke som tidligere være forestillinger i weekenden.
Salget til grupper starter inden jul, mens løssalget åbner efter nytår.

Skuespillerne er det endnu for tidligt at røbe noget om, men i forhold til scenografien fortæller teatret, at den bl.a. vil byde på endnu to sæt helt nye barokkulisser fra Det Kgl. Teaters Scenografiske Værksteder, i stil med dem, der omgav Jeppe.
Til Kandestøberen vil det dog være en bykulisse – inspireret af bornholmske bymotiver - og en beskeden dagligstue, der udgør scenografien. Og så vil hele teatret selvfølgelig igen være pyntet op i tidstypiske ’klæder’, med løvranker og sætstykker i café- og foyer-området.

 Få flere informationer hos PR medarbejder Kim Caspersen på 2046 4608.

Like os på Facebook


28. april 2015

Jeppe-holdet er klar!

Nu er skuespillerholdet til sommerens ’Jeppe på Bjerget’-forestilling på Rønne Theater klar til præsentation.

Og det bliver et stærkt hold med fem yngre danske skuespillere, hvoraf flere har medvirket i film og i nogle af DR’s store tv-serier det seneste års tid, mens andre vil være mere kendt fra teaterscenen. Og jo, trods der er flere end fem medvirkende i ’Jeppe på Bjerget’, kan det snildt klares af fem skuespillere, da alle, undtagen ’Jeppe’, spiller mere end en rolle.

I spidsen for holdet har vi Esben Dalgaard Andersen, der har hovedrollen som Jeppe. Esben vil mange huske fra hans rolle som Mogens Glistrup i forestillingen ’Glistrup’ på Rønne Theater i 2010, men han har også haft fremtrædende roller i film og på tv, senest i 2014 og ’15. Bl.a. spillede han med i Ole Bornedals store historiske drama ’1864’, i rollen som godmodig jysk soldat, men senere kunne han også ses i DR’s ’Bankerot’, hvor han havde en af hovedrollerne som Dion.

Karin Bang Heinemeier har rollen som Jeppes strikse viv, Nille, m.fl. Hun er især kendt fra teaterscenen og her ikke mindst Ålborg Teater, som hun var tilknyttet i fire år. Senest har hun spillet på Det Kongelige Teater i ’Onde Ånder’ og ’En Skærsommernatsdrøm’ samt på Folketeatret, hvor hun spillede Betty Nansen i den højt priste ’Bang og Betty’, der også var på gæstevisit på Rønne Theater i 2015.

I rollen som Erik Lakaj m.fl. får vi fornøjelsen af Morten Raahede Brovn, der har været fast tilknyttet et af Danmarks mest progressive teatre de senere år, nemlig Mungo Park i Kolding, hvor han har haft adskillige roller. Senest har han også været på Odense Teater og især gjort det i klassiske dramaer som ’Peer Gynt’, ’Jeanne D’arc’ og ’De Tre Musketerer’ samt i 2015 i det kritikerroste autentiske drama ’Elefantmanden’.

Som manden de fleste må se op til – da han med 2 m er forestillingens ubestridt højeste skuespiller – har vi Jacob Teglgaard, i rollen som Baronen m.fl. Også han er især kendt fra teaterscenen, hvor han startede sin karriere på Odense Teater i 2009 men har siden gjort sig bemærket hos bl.a. Teater Fairplay, Teater V og Baggaard Teatret. Fans af tv-serien ’Borgen’ vil muligvis også kunne huske ham fra en rolle som Christiansborg-vagt.

Frisk fra en rolle som kriminalassistent i en anden stor DR tv-serie, ’Mord uden Grænser’, har vi endelig Ole Boisen. Han har især udfoldet sin karriere på film og tv, og spiller rollen som Jacob Skomager m.fl. Ud over DR’s krimiserie har han for nyligt også spillet instruktør med puddelhår i satire-soapen ’Backstage’ samt i den prisbelønnede tv-serie ’A-klassen’, men kan også pryde sit cv med roller i så prominente film og tv-produktioner som ’Riget’, ’Forbrydelsen’ og ’Broen’ ud over forskellige teaterstykker, hvoraf ’De Tre Musketerer’ på Østre Gasværk i 2014 er det seneste.

Som musikalsk supplement til folkene på scenen vil det utvivlsomt glæde mange bornholmere at gense Lars Fjeldmose i orkestergraven, hvor han ud over at stå for den musikalske afvikling også vil være ansvarlig for at lave effekter på bl.a. torden- og vindmaskinerne.

’Jeppe på Bjerget’ har premiere fredag den 3. juli kl 19.30 på Rønne Theater.

Få flere informationer hos Teaterchef Jens Svane Boutrup på 2880 1810 eller PR medarbejder Kim Caspersen på 2046 4608.

Like os på Facebook


 

31. november 2014

Finansieringen til teaterets Holberg-satsning
Fase 1 er på plads!

Som tidligere meddelt vil Bornholms Teater fra sommeren 2015 skifte den traditionelle Bornholmerrevy ud med Holbergs klassikere. Og en vigtig del af hele projektet har været en genskabelse af det gamle kulissesystem fra Rønne Theaters start i 1823.

Nu kan teaterchef Jens Svane Boutrup glæde sig over, at finansieringen til første fase af det ambitiøse projekt er sikret, således at teateret kan invitere til en overvældende totaloplevelse helt i Holbergs ånd og stemning, når dørene åbnes til ’Jeppe på Bjerget’ den 3. juli 2015.

På scenen betyder det, at rummet vil blive opbygget i den gamle kukkassetradition, med udskiftelige sidekulisser, bagtæpper og soffitter i de velkendte temaer som ’skoven’, ’gaden’ og ’stuen’. Dog med den variation, at der hentes inspiration i bornholmske motiver så gaden fx bliver med et islæt af bybilledet i Rønne. Arbejdet med at male og bygge kulisserne er lagt i de mest kompetente hænder, nemlig Det Kongelige Teaters Scenografiske Værksteder, og processen med at udføre de første skitser går i gang i de kommende uger.

Teaterchef Jens Svane Boutrup siger: ”Det samlede budget for scenografien i projektet er på ca. 1.000.000 kr., og med den nuværende finansiering på ca. en halv million er vi sikre på, at kunne sætte arbejdet med de første kulisser til ’Jeppe på Bjerget’ i gang. Da der stadig er ansøgninger ude, som vi endnu ikke har fået svar på, håber vi fortsat, at der bliver råd til den helt store ’forkromede’ udgave af vores Holberg-satsning, idet vi tror på, at dét for alvor vil skabe den opmærksomhed på Rønne Theater, som det fortjener – også i resten af landet. Vi har både historien og rammerne til det.”

Indtil videre har Bornholms Teater fået positivt tilsagn fra følgende fonde: Sparekassen Bornholms Fond, Nordea Bornholm, A. P. Møller Fonden, Danielsens Fond, Sunds Legat, 15. Juni Fonden og Kulturhistorisk Råd Bornholm.

Mere information kan fås ved henvendelse til teaterchef Jens Svane Boutrup på 2880 1810 eller PR-medarbejder Kim Caspersen på 2046 4608.

Like os på Facebook


 

17. marts 2014

Mordet i Vestermarie
en bornholmsk verdenspremiere
20. marts 2014 kl. 19.30 på Rønne Theater

De har øvet sig i ugevis, syet kostymer og lavet scenografi. Amatørerne har fået gode staldtips fra den professionelle skuespiller Martin Geertz. Dramaskoleeleverne har følt på egen krop, hvordan en professionel forestilling bliver til, mens musikken har arbejdet med lyd og indsatser for at skabe stemning og dramatik fra orkestergraven. Der er fundet rekvisitter fra kældre, lofter og museumsmagasiner, der har været aflysninger pga. sygdom i flere omgange, og det har været et kæmpe slid - men nu er den endelig klar: Mordet i Vestermarie har verdenspremiere den 20. marts kl. 19.30 på Rønne Theater.

Med godt 15 aktører på scenen, og endnu flere involverede bag, er det den mest omfattende egenproduktion Bornholms Teater har produceret siden sin start i 2005. Og første gang, at man har et blandet ensemble på scenen, hvoraf kun én er professionel og resten amatører.

Instruktør og teaterchef Jens Svane Boutrup siger: ”Det har været en helt speciel oplevelse, at arbejde med denne produktion. Det har været en stor fornøjelse at arbejde med både professionelle og amatører og jeg synes den store teatermaskine, som en sådan forestilling er, begynder at køre. Vi er klar og glæder os til at vise resultatet af vores anstrengelser”.

Mordet i Vestermarie fortæller historien om et rovmord på en kirkemøller fra Vestermarie i 1833, der endte med, at en mand blev ført til skafottet.  Undervejs blev et lokalsamfund splittet af ondsindet sladder, en håndfuld mistænkte blev udpeget og arresteret på skift, mens de få sandheder om mordet fortabte sig i udueligt opklaringsarbejde.

Mordet i Vestermarie har Martin Geertz i hovedrollen og er et resultat af et nyt og større samarbejde mellem Bornholms Teater, Bornholmsk Amatørscene, KLAK - Klemensker Aktørerne, Bornholms Musik- og Billedskole, Rutsker Kvartetten og Bornholms Dramaskole.

Stykket er skrevet af den lokalbosatte forfatter Dennis Gade Kofod, er instrueret af teaterchef Jens Svane Boutrup og spiller hver dag fra den 20. marts frem til d. 29. marts, undtagen søndag d. 23. marts og mandag d. 24. marts. Dvs. kun otte forestillinger - mere end 60% af billetterne er nu solgt.

Mere information kan fås ved henvendelse til teaterchef Jens Svane Boutrup på 2880 1810 eller PR-medarbejder Kim Caspersen på 2046 4608.

Like os på Facebook


10. januar 2014

Prøvestart på Mordet i Vestermarie

Mord på Bornholm er heldigvis en sjælden foreteelse, og selv justitsmord forekommer så vidt vi ved heller ikke særligt ofte. Men måske er det netop denne kombination, der gør, at mordet i Vestermarie stadig formår at fascinere os her godt 180 år efter begivenhederne udspillede sig.

En tidlig morgen i 1833 blev Albert Dich på brutal vis røvet og myrdet på sin vej til Rønne. Dich var den rige og nærige kirkemøller fra Vestermarie, og landsbyen blev sat på den anden ende i et inferno af ondsindet sladder. En håndfuld mistænkte pegedes ud og blev arresteret på skift, mens de få sandheder om mordet fortaber sig i udueligt politiarbejde.
Først da der kom hjælp udefra, kom der skub i opklaringen, men da var det allerede længe siden, at mordet blev begået. Og i dag tyder alt på, at den forkerte blev straffet for det voldsomme og blodige overfald.

Mordet i Vestermarie er nu blevet til en teaterforestilling instrueret af teaterchef Jens Svane Boutrup med manuskript af den lokalbosatte forfatter Dennis Gade Kofod. Forestillingen bemandes med en kombination af en professionel skuespiller, Martin Geertz, deltagere fra de bornholmske amatørscener samt elever fra Dramaskolen og Musikskolen - og hele holdet samles til den første læseprøve på Rønne Theater på tirsdag den 14. januar kl. 18.30.

Mordet i Vestermarie præsenteres i samarbejde med Bornholmsk Amatørscene, KLAK, Bornholms Musikskole og Bornholms Dramaskole.
Forestillingen har premiere den 20. marts og spiller til og med 29. marts på Rønne Theater.

OBS: Pressen er velkommen til at komme med til læseprøven tirsdag den 14. januar kl. 18.30-21. Venligst tilmeld hos Kim Caspersen.

Mere information kan fås ved henvendelse til teaterchef Jens Svane Boutrup på 2880 1810 eller PR-medarbejder Kim Caspersen på 2046 4608.

Like os på Facebook


31. oktober 2013

Tæppet går op for ny fælles teater-hjemmeside

Rygtet om en ny hjemmeside for teaterorganisationerne tilknyttet Rønne Theater har efterhånden svirret længe i teaterverdenen, men nu er det ganske vist! Den nye fælles hjemmeside er åben for trafik fra den 31. oktober på webadressen: www.bornholmsteater.dk

Hjemmesiden er lavet af Bornholms Teater som et projekt i regi af foreningen Kulturvækst Bornholm. Bornholms Teater og Rønne Theater har længe delt hjemmeside, men som noget nyt indeholder den nye side også informationer om Teaterforeningen Bornholm samt Bornholms Dramaskole. Og dermed er de største teaterorganisationer på Bornholm nu samlet på samme web-adresse.

Teaterchef Jens Svane Boutrup siger: ”Vi håber, at det nye virtuelle fællesskab vil gøre det bornholmske teaterliv mere overskueligt og synligt til gavn for såvel organisationerne selv samt alle de forskellige brugere, der er i og omkring Rønne Theater. Det vigtigste element på de nye sider er de forestillinger, der spiller på Rønne Theater. Ganske enkelt. Folk skal hurtigt og nemt kunne se, hvilke forestillinger, de kan komme ind og opleve, og hvordan de kan bestille billetterne til det.  Derudover indeholder websiden selvfølgelig en hel masse baggrundsinformation og praktiske oplysninger, man kan fordybe sig i, afhængigt af, hvilke af de fire organisationer man primært er interesseret i. Men først og sidst kommer forestillingerne”.

Formanden for Teaterforeningen Bornholm samt Bornholms Dramaskole, Jette Glavind Pedersen siger: ”Det har længe været et stort ønske for Teaterforeningen Bornholm at synliggøre de forestillinger, som spilles på Rønne Theater. Publikum får nu meget nemmere et overblik over de mange teatertilbud, og derfor er en fælles hjemmeside det helt rigtige. I Teaterforeningens regi arrangerer vi ca. 20 forestillinger om året, og selvom vi har en trofast skare af medlemmer, vil vi gerne have nye til, og det kan hjemmesiden hjælpe os med. På Dramaskolens vegne tror vi også på, at siden kan øge kontakten til de unge, og få endnu flere introduceret til teaterets fantastiske verden i form af den undervisning, vi tilbyder.”

Hjemmesiden er skabt i rammerne af projektet Kulturvækst Bornholm, som samler 10 af de større kulturvirksomheder på Bornholm. Teaterhjemmesiden er dermed opbygget på samme grundplatform som bl.a. Bornholms Kunstmuseum, Bornholms Museum og Grønbechs Gård.

Mere information kan fås ved henvendelse til Teaterchef Jens Svane Boutrup på 2880 1810 eller PR-medarbejder Kim Caspersen, på Bornholms Teater på 2046 4608.

 Like os på Facebook


4. oktober 2013

Så er der børneteater!

Tirsdag den 8. oktober skydes årets børneteatersæson 2013/14 for skoler og børnehaver på Bornholm i gang med teaterforestillingen ’Et Mærkeligt Skib’. Den vises på Østre Skole i Rønne, og derefter vil der indtil midten af marts 2014 blive vist i alt 9 forskellige teaterstykker ved 34 forestillinger og med et forventet tilskuertal på ca. 2400 bornholmske børn og unge.

Forestillingerne for skoleeleverne vises ude på skolerne på Bornholm, mens børnehavernes forestillinger foregår på Rønne Bibliotek samt Nexø Fritidshus. På Rønne Bibliotek vil en del af forestillinger være åbne for offentligheden – datoer og tidspunkter for disse vil kunne findes på Bornholms Bibliotekers hjemmeside.

Koordineringen af børneteaterordningen på Bornholm er i år overtaget af Bornholms Teater efter Teaterforeningen Bornholm, som har stået for den i mange år. Den nye koordinator, PR medarbejder Kim Caspersen, siger: ”Med børneteaterordningen er vi sammen med Bornholms Biblioteker med til at løfte en vigtig del af kommunens kulturpolitik, hvor der bl.a. står, at man vil ’arbejde for at sikre, at alle børn og unge i kommunen hvert år oplever professionelt teater’. Og det er dét, vi leverer her. Det er professionelle teaterforestillinger, som er udvalgt ud fra et kvalitetskriterium og under hensyn til de forskellige aldersgrupper. Temaerne kan være både muntre og sørgelige, men ofte kan emnet bruges som inspiration til at tage en snak i en skoleklasse efterfølgende, og for de større elever følger der også ofte et egentligt undervisningsmateriale med, som lærerne kan gøre brug af. Dertil kommer, selvfølgelig, at det for mange børn og unge kan være den første introduktion til teateret som kunstart, de får”.

Nogle af forestillingerne bliver måske kun vist et par gange, mens andre vises helt op til 6-7 gange, afhængigt af, hvor mange børn, der er blevet tilmeldt. Alle forestillingerne er refusionsberettigede, hvilket betyder, at staten refunderer 50 procent af forestillingens pris, når aftageren er en kommunal institution. Private institutioner kan også få del i forestillingerne, men til en forhøjet billetpris.

Sæsonens forestillinger er følgende: ”Et Mærkeligt Skib” af Teater Vestvolden; ”Et Stenkast Herfra” af Teater Neo; ”Små Døde Dyr” af Fairplay; ”Jeg Skal Nok Finde Den” af Teater Kriskat; ”Debut” af Teater Bühne; ”Skab” af Hvid Støj; ”Østen for Solen og Vesten for Månen” af Syddjurs Egnsteater samt ”Prinsesse Leonora” og ”Ellestingeren” af Bornholms Teater. Sæsonen starter den 8. oktober og fortsætter til 15. marts 2014.

Mere information kan fås ved henvendelse til Kim Caspersen, PR-medarbejder på Bornholms Teater på 2046 4608,eller Lea Wolffbrandt, Leder af Børneområdet på Bornholms Biblioteker på 5692 1829.

 Like os på Facebook


6. juni 2013

Grænsesyndrom er udvalgt til festival i København

Bornholms Teaters seneste egenproduktion ’Grænsesyndrom’ er kommet med på den nye teaterfestival CPH STAGE, der afholdes på en række københavnske teatre i juni måned. Københavnerne og andre, der måtte befinde sig i København, har derfor muligheden for at se forestillingen på teateret Republique på fredag.

CPH STAGE er en helt ny festival, som forventes at blive en tilbagevendende begivenhed. I perioden 5.-16. juni 2013 samler festivalen for første gang publikum og branche om en fejring af teatret og scenekunsten netop nu. Festivalen finder sted på 30 teatre og venues over hele byen, præsenterer forestillinger fra mere end 50 forskellige teatre og scenekunstgrupper og når samlet op på over 100 opførelser.

Forespurgt om hvilken forestilling hun ville gense under CPH STAGE, og hvorfor, svarer Anne Middelboe Christensen, Reumert-jurymedlem og teateranmelder ved Dagbladet Information: ”Grænsesyndrom med Bornholms Teater på Republique, den 7. juni kl. 17:30. En højaktuel monolog om flygtningeskæbner, der alle tror på, at de kan krydse grænsen og komme til et bedre liv. Skuespilleren Ernesto Piga Carbone står med sine kufferter og er så oprigtig og beskeden, at det gør ondt”.

Forestillingen er også anmeldt i Teateravisen af Henrik Lyding, som bl.a. skrev: ”Det er en klog forestilling Bornholms Teater præsterer. Baseret på Gazmend Kapllanis berømmede roman "En lille Grænsedagbog", skarpt omsat til teater af Jens Svane Boutrup, der også har instrueret. Og med Ernesto Piga Carbone har han fundet den helt rigtige skuespiller. Fordi der fortælles så varmt og engageret; fordi kroppen taler med hele tiden (...) Det er tankevækkende teater …”

Mere information kan fås ved henvendelse til teaterchef Jens Svane Boutrup på 2880 1810 eller PR-medarbejder Kim Caspersen på 2046 4608. 

Like os på Facebook

 


21. maj 2013

Kom og lav dit helt eget papir dukketeater!

 I forbindelse med de fire Prinsesse Leonora forestillinger i weekenden på Rønne Theater arrangerer teateret et lille papirteaterværksted for børn og deres forældre. Nu på lørdag og søndag kan de derfor komme og farvelægge deres helt eget dukketeater i papir!

Det koster 50,- kr. at deltage, og for det får man et unikt papirdukketeater med figurerne fra Prinsesse Leonora forestillingen, som man kan farvelægge lige som man har lyst til. Det foregår under kyndig vejledning af billedkunstneren Carolina Nilsson, som har lavet selve papirteateret.

Papirteaterværkstedet afholdes den 25. og 26. maj – begge dage kl. 11.30-14.00, i umiddelbar forlængelse af teaterforestillingerne med Prinsesse Leonora samme dage.

Der er ingen tilmelding – man skal bare møde op og være med! Der vil være mulighed for at købe drikkevarer i teaterbaren.

Skulle man have lyst til at se selve forestillingen først, kan billetter til dét købes i Rønne Theaters billetsalg hver dag fra 15-17 eller en time før forestillingerne.

Forestillingen varer 35 min. og er for familier og børn fra 5 år, og spiller i loftssalen på Rønne Theater.

Mere information kan fås ved henvendelse til teaterchef Jens Svane Boutrup på 2880 1810 eller PR-medarbejder Kim Caspersen på 2046 4608. 

 Like os på Facebook


23. april 2013

’Grænsesyndrom’ fik god opmærksomhed på verdens største børneteaterfestival

Bornholms Teater er netop kommet hjem fra verdens største børneteaterfestival, der i år blev afholdt i Nykøbing Mors. I løbet af ugen 14. til 21. april viste 116 teatre ca. 170 forestillinger på forskellige skoler, kulturcentre, teatre og andre institutioner i Nykøbing Mors, Thisted, Skive og i lokalområderne deromkring.

Bornholms Teater var repræsenteret med deres seneste egenproduktion ’Grænsesyndrom’, som blev vist ved tre forestillinger, hvoraf en var på Skive Friskole, og de to andre på Morsø Gymnasium, og forestillingen blev rigtig godt modtaget. De to forestillinger på Morsø Gymnasium var primært målrettet professionelle teaterfolk, presse og indkøbere fra kommuner og skoler, men der var også udenlandske teaterfolk repræsenteret.

”Intentionen er, at få solgt forestillingen til turné i begyndelsen af 2014, og også gerne til udenlandske opkøbere, idet vi vil lave forestillingen i både en engelsk og spansk version ud over den danske”, siger teaterchef Jens Svane Boutrup. ”Og den positive respons vi fik fra nogle af de udenlandske gæster, betyder, at vi tror på, det kan lade sig gøre”.

Har man endnu ikke fået set forestillingen kan det lade sig gøre onsdag og torsdag i denne uge, hvor den spilles på Rønne Theater kl. 19.30.

Mere information kan fås ved henvendelse til teaterchef Jens Svane Boutrup på 2880 1810 eller PR-medarbejder Kim Caspersen på 2046 4608.

Like os på Facebook

 


 3. april 2013

Verdenspremiere på ’Grænsesyndrom’ på Rønne Theater - en historie om flugt, grænser og mod.

Bornholms Teaters seneste egenproduktion ’Grænsesyndrom’ får verdenspremiere på Rønne Theater onsdag den 10. april.

Grænsesyndrom er en teatermonolog skrevet og instrueret af teaterchef Jens Svane Boutrup, baseret på bogen ’En Lille Grænsedagbog’ af den albanske forfatter Gazmend Kapllani. Stykket er en morsom, gribende og tankevækkende forestilling om drømmen om et bedre liv på den anden side af grænsen. En drøm, som millioner af mennesker verden over deler på tværs af nationalitet, religion og køn. Og Kapllani ved hvad han taler om, fordi han har følt det på egen krop. Han er født og opvokset i det ludfattige og stalinistiske Albanien, men drømmen om et bedre og friere liv sendte ham selv ud i grænselandet, da han tog flugten til Grækenland.

Teaterchef og instruktør, Jens Svane Boutrup, siger: ”Grænsesyndrom tager afsæt i en meget konkret flygtningehistorie, men formår samtidig at fortælle en historie, der handler om meget andet og mere end bare dét at være på flugt. Kapllani bearbejder bl.a. det identitetsskred, der sker, når man dumper ned som fremmed i en helt anden kultur, hvor sprog, omgangsformer, religion og ofte også hudfarve tydeligt signalerer, at man er ”anderledes”.

Grænsesyndrom tager tråden op efter den anmelderroste og succesfulde forestilling ’En dag i Helmand’ om Danmarks krigsdeltagelse i Afghanistan, som Bornholms Teater producerede i 2010. Som i ”En dag i Helmand” er det igen Ernesto Piga Carbone, der står på scenen og bærer hele forestillingen. Denne gang har Ernesto imidlertid en mere personlig tilgang til temaet, idet hans egne forældre kom til Danmark i 1974 som flygtninge fra Pinochets militærstyre i Chile.

Grænsesyndrom deltager i uge 16 på den store danske børne- og ungdomsteaterfestival i Nykøbing Mors.

Grænsesyndrom er målrettet voksne og unge fra 14 år og op. Varighed: 60 min. Forestillingen spiller den 10.4. 11.4. og 12.4. samt igen den 24.4. og 25.4. 2013 - alle dage kl. 19.30. Billetsalget er åbent!

Mere information kan fås ved henvendelse til teaterchef Jens Svane Boutrup på 2880 1810 eller PR-medarbejder Kim Caspersen på 2046 4608.

Like os på Facebook

Relaterede sider