Sceneskifte for Bornholms Teater

27.06.2018

Nu skal vi ud på nye eventyr!

  • Llmodel 2

Bornholms Teaters kommende forestilling LEVE LIVET udspiller sig på Bornholm hos en fiktiv kunstmaler-familie. Her ses en tidlig model af scenografien.

Holberg viger pladsen for nyskrevet bornholmsk drama

På Bornholms Teater gør vi klart til et sceneskift. Efter tre år med Holberg-forestillinger i rekonstruerede barokkulisser, vender vi blikket mod nye horisonter.
Ikke fordi vi ikke holder af Holberg mere. Tværtimod. Vi har haft en fantastisk oplevelse med at få det gamle Rønne Theater til at funkle med barokkulisser og elektriske kandelabre, og føler os godt taget imod af publikum, som har bakket flot op om forestillingerne. Vores publikum har for 75% vedkommende været lokale, og det er vi rigtig glade for. Men der skal ikke hviles på laurbærrene. Det er på tide at give jer noget nyt. Derfor bliver de næste fire år helliget lokalt forankrede historier og hændelser, hvor vi vil beskæftige os endnu mere indgående med Bornholm og   afprøve ny formater på scenen.

Fornyelse er nøgleordet
Fornyelsen vil vise sig på flere områder. For det første har vi etableret et teaterkor, bestående af lokale sangere. Teaterkoret skal medvirke i forestillingerne, give os et musikalsk løft og styrke vores kontakt med publikum. De vil nogle gange – som i vores kommende forestilling – indgå som en integreret del af fortællingen og rent faktisk spille kor, mens de andre gange vil optræde mere i baggrunden.
For det andet flytter vi spilleperioden fra juli til august/september. Når nu størstedelen af vores publikum kommer fra Bornholm, så er det jo fjollet at spille forestilling, mens de enten har rygende travlt eller er på ferie. Når vi flytter spilleperioden, vil virksomheder og foreninger også have lettere ved at arrangere fælles ture i teatret, og skabe fælles oplevelser, som teater er så godt til.

LEVE LIVET - med musik og latter!
Første forestilling vi præsenterer, er LEVE LIVET – en livsbekræftende forestilling om døden, som er skrevet specielt til os af den prisbelønnede dramatiker, Rhea Leman. Handlingen udspringer i en bornholmsk familie, hvor følelserne får frit løb, da faderen er ved at dø. Faderen er kunstner og førder, og er aldrig blevet anerkendt på øen. Moderen er bornholmer med stærke bånd til øen. Datteren, der er korleder, er fanget midt imellem de to stærke forældre, og her ligger dramaets kerne. Hvad vil der ske, når faderen er væk?
Forestillingen er fuld musik, tårer og latter, og på scenen kan blandt andre ses Michelle Bjørn-Andersen og Ulver Skuli Abildgaard, der begge tidligere har optrådt på Rønne Theater.

Bornholmerkrøniken – bornholmernes egen historie
LEVE LIVET er også en prolog til vores næste store satsning; Bornholmerkrøniken. I årene 2019, 2020 og 2021 vil vi hver sensommer præsentere en nyskrevet forestilling, som sætter Bornholms nyere historie i perspektiv. Samlet kalder vi forestillingerne for Bornholmerkrøniken. Vi begynder i 2019 med en forestilling om besættelsen, fortsætter i 2020 med fiskeriets op og nedtur, og slutter i 2021 med finanskrise og snevinter. Samlet håber vi, at forestillingerne kan være med til at engagere, begejstre og underholde, og til at skabe debat omkring vores fortid og samtid, og hvordan vi er blevet til dem vi er.

Ud i virkeligheden
Overordnet set er vores ambition, at teaterrummet skal være det sted, hvor meninger og holdninger brydes, og hvor problemstillinger kan sættes på spidsen. Det er den frie kunsts rolle i et demokrati. Teater sætter tilværelsen i dramatisk perspektiv, og gir os mulighed for at undersøge, hvad det vil sige at være menneske og medmenneske. Et besøg på Rønne Theater skal – som der står over teatrets proscenium – give publikum i fællesskab mulighed for at ”Lær(e) Viisdom af Livets Optrin”. Med dette sceneskift ønsker vi at invitere et engageret og medskabende publikum indenfor, og skabe forestillinger, der rækker ud over teatrets rammer og ind i publikums virkelighed. Det er nemlig dér, i virkeligheden, teatret bliver allerbedst og vedkommende.

 

Jens Svane Boutrup
Teaterchef

Bornholms Teater

Nyheder